Menu overgewicht | afvallen
ondergewicht | aankomen

Tip van de week

Dagelijks berichtje van de gewichtsconsulent.

1359e berichtje

26 maart 2019

Nog steeds geloven mensen informatie over voeding op internet, ongeacht wie het zegt. Daarom worden er nog steeds dieeëten gevolgd en voedingsmiddelen gegeten waarvan niet bewezen is dat het goed is of zelfs bewezen is dat het niet goed is. Kokosolie ik ook zo'n product dat vaak wordt geprezen. Ik sta er niet achter. En het Voedingscentrum ook niet. Het AD had een lijstje met de beste oliën. Er werd in afgeraden om kokosolie te gebruiken. Daar ben ik blij mee want de media wordt meestal wel geloofd.

Je gewichtsconsulente,
Thérèse

Tip van de week


Kikkererwten als snack

Kikkererwten, hummus en bleekselderij

Heerlijk voor een feestje

Lees verder...

Tip van de week van uw gewichtsconsulent

Woensdag 27 maart 2019

Kikkererwten, hummus en bleekselderij

Kikkererwten als snack

Heerlijk voor een feestje

Met kikkererwten kun je heerlijke gerechten maken. Maar ook lekkere zoete en hartige snacks. Ook leuk voor een feestje. Want steeds meer mensen zijn op zoek naar gezondere hapjes. En gezond is de kikkererwt zeker.

Net als de andere peulvruchten bevatten kikkererwten veel eiwitten, vezels en mineralen, weinig calorieën en geven ze een lang en snel vol gevoel. Eet ze daarom regelmatig. Er zijn verschillende heerlijke soepen en hoofdgerechten mee te maken.

Maar ook als hapje zijn kikkererwten heel geschikt. Je kunt hiervoor zelf de erwten weken en koken. Dat is altijd het beste want dan heb je een zo min mogelijk bewerkt product. Vind je dat te lastig of duurt het te lang dan kun je ook een pot, blik of van Hak een zakje nemen met direct te gebruiken kikkererwten. Hier is wel zout aan toegevoegd. Houd daar rekening mee met het toevoegen van zout aan je gerecht of hapje. Als je de kikkererwten even afspoelt, spoel je ook al wat zout weg.

Geroosterde kikkererwten zijn een heerlijk hapje die je eet als een (borrel)nootje.

Dit is het recept:
  • 200 gram gekookte kikkererwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 half theelepeltje cayenne- of chilipoeder
  • snufje zeezout

Was de kikkererwten en laat ze goed uitlekken. Roer de andere ingrediënten door elkaar in een kom en roer daar ook de kikkererwten door. Spreid het geheel uit over een bakplaat en laat in 45 minuten bakken in een op 180 graden voorverwarmde oven. Wel regelmatig omroeren.

Zoete trek? Vervang de olijfolie door kokosolie of zonnebloemolie. En vervang de andere ingrediënten door honing en kaneel.

Hummus is ook een lekker gerechtje wat je zelf makkelijk kunt maken van kikkererwten. Het is lekker als broodbeleg maar ook als hapje. Je kunt er lekker mee dippen met repen bleekselderij, komkommer of paprika.

Pureer in een keukenmachine de volgende ingrediënten tot een lekkere hummus:
  • 1 zak of blik kikkererwten
  • 1 theelepel tahin (sesampasta)
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 theelepel komijn (geroosterd en vermalen)
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • peper
  • zout

Voeg smaak, geur en kleur naar smaak toe door er andere ingrediënten aan toe te voegen zoals:
  • knoflook
  • chilipeper
  • kerriepoeder
  • zongedroogde tomaten
  • gegrilde paprika
  • verse kruiden
  • gedroogde kruiden

Supermarkten verkopen ook kant en klare hummus. Deze bevatten wel meer zout en calorieën. Verder zijn ze net zo gezond als je weinig tijd hebt. Hoewel hummus in een paar minuten klaar is.



   Op 22 maart is het nationale pannenkoekendag Kijk hier voor een gezond recept
Pannenkoekendag De tip van vorige week.

Tip van vorige week

Woensdag 20 maart 2019

Pannenkoekendag

Op 22 maart is het nationale pannenkoekendag

Kijk hier voor een gezond recept

Vrijdag is het zover, dan is het nationale pannenkoekendag, de elfde editie.

Een leuk initiatief waarbij basisschoolleerlingen door het hele land pannenkoeken bakken voor ouderen in hun buurt. Zo worden de ouderen in het zonnetje gezet en het is een leuke bezigheid voor de kinderen. Uiteraard kan zo'n dagje pannenkoeken helemaal geen kwaad. Maar lust jij iedere dag wel pannenkoeken? Dan is het verstandig om eens een gezond recept uit te proberen. Op internet vind je oneindig veel pannenkoekrecepten. Bijvoorbeeld glutenvrij of suikervrij. Ze worden gemaakt met havermout, boekweit of quinoa.


Een heel simpel basisrecept voor pannenkoeken is het volgende.

  • 125 gram volkorenbloem
  • 1 ei
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel olie


Wat een pannenkoek vooral ongezond en slecht voor de lijn maakt is het beleg. Bijvoorbeeld stroop, spek, kaas, ijs, slagroom en zelfs shoarma en ragout wordt vaak op pannenkoeken gedaan. Kies liever voor vers fruit, bijvoorbeeld seizoensfruit of een gesmoord appeltje met kaneel. Of vul een pannenkoek met roerbakgroenten en stukjes kip of garnalen. Of eet een kale pannenkoek bij een salade. Zo kom je evengoed aan je dagelijkse portie groenten. Honing is een goede vervanger voor stroop of jam.

Voor een lekkere saus kun je 100 gram diepvries fruit verwarmen in een pannetje en zachtjes roeren zodat het fruit wel heel blijft. Doe er een scheutje citroen door.



   Zijn de december kilo's er nog niet helemaal af? Probeer eens roggebrood!
Roggebrood De tip van twee weken geleden.

Tip van twee weken geleden

Woensdag 13 maart 2019

Roggebrood

Zijn de december kilo's er nog niet helemaal af?

Probeer eens roggebrood!

Veel mensen haken hier misschien af omdat ze niet van roggebrood houden. Toch raad ik ze aan even verder te lezen. Met roggebrood kunt u namelijk echt afvallen. Dat komt door de langdurige verzadiging van roggebrood. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen die ontbijten met roggebrood de rest van de dag minder calorierijke producten nemen omdat ze nog de hele dag profijt hebben van het volle gevoel van roggebrood. Probeer het eens een week. Vervang uw ontbijt en lunch door roggebrood. U zult merken dat u tussendoor nauwelijks trek heeft in tussendoortjes en hierdoor afvalt.

Er bestaan verschillende soorten roggebrood. Uit Friesland komt het donkere roggebrood dat wordt gemaakt van gebroken roggekorrels. In Brabant wordt het roggebrood gemaakt van gemalen rogge en wordt daardoor lichter van kleur.

De voedingwaarde van roggebrood per 100 gram.
Donker roggebrood bevat 200 calorieën, 5½ gram eiwit, 36 gram koolhydraten, 1½ gram vet waarvan 0,2 gram verzadigd en 9 gram vezels.
Licht roggebrood bevat 242 calorieën, 6½ gram eiwit, 45 gram koolhydraten, 3 gram vet waarvan 1 gram verzadigd en 5½ gram vezels.
Ter vergelijking de voedingswaarde van bruin brood per 100 gram.
Bruin brood bevat 256 calorieën, 7 gram eiwit, 45 gram koolhydraten, 3½ gram vet waarvan 1,3 gram verzadigd en 5,7 gram vezels.

Uit bovenstaand lijstje kunt u opmaken dat de voorkeur gaat naar donker roggebrood als u wilt afvallen. Dat heeft het minste calorieën en vet en de hoogste verzadiging door de vele vezels.


Als beleg op roggebrood kunt u van alles kiezen. Zo is het dus een prima vervanger voor brood bij de lunch of ontbijt. Hier volgen wat gezonde voorbeelden.
  • 20+ kaas
  • Achterham
  • Appel
  • Fricandeau
  • Gekookt ei
  • Honing
  • Hutte kase
  • Jam
  • Kalkoenfilet
  • Kipfilet
  • Komkommer
  • Nagelkaas
  • Philadelphia light
  • Sandwichspread
  • Smeerkaas
  • Tomaat

Er worden ook kleine ronde plakjes roggebrood verkocht. Hiermee kunt u toastjes vervangen. Beleg ze bijvoorbeeld kruidenkaas en een plakje komkommer. Dit vult veel sneller dan een toastje waardoor u sneller vol zit.

Roggebrood wordt vooral veel gegeten bij soep en dan vooral erwtensoep. Meestal wordt het dan belegd met spek. Voor de lijn is het beter om te kiezen voor kipfilet of 20+ kaas.

Ik hoor weleens mensen zeggen dat ze geen roggebrood lusten. Vaak hebben ze het daardoor al jaren niet meer gegeten en hebben ze eigenlijk geen idee meer hoe het smaakt. Probeer het daarom eens met één of meerdere bovenstaande ingrediënten. Neem bijvoorbeeld een donkere snee roggebrood met halvarine en een plakje jonge kaas. Beleg het vervolgens rijkelijk met plakjes tomaat en komkommer en een beetje peper. Kijk maar eens naar de foto. Zo lekker kan gezond zijn!


Volgende week is er weer een nieuwe tip van de week.

Schijf van vijf

Nieuws en info


Reactie BGN op mysteryshoppers onderzoek Gezondgids.

BGN

PERSBERICHT: Woerden, 8 februari 2018.

Lees verder...

Aanmelden


Wilt u wekelijks de Tip van de week in uw mailbox ontvangen en op de hoogte blijven van acties en nieuwtjes over afvallen?

Vul dan uw naam en e-mail adres in.

Uw naam



Uw e-mail adres


Herhaal uw adres




lijf lijf Als gediplomeerde gewichtsconsulent in Purmerend help ik u bij

afvallen

, ondergewicht, overgewicht,

gewichtsbeheersing

, gezonde en verantwoorde voeding en ondergewicht zonder streng te lijnen of een streng dieet te volgen. Verder geef ik u vele afslank tips
lijf en tips voor als u wilt aankomen.