Menu overgewicht | afvallen
ondergewicht | aankomen

Nieuws en informatie

Dagelijks berichtje van de gewichtsconsulent.

2455e berichtje
24 september 2022

Heb jij een hekel aan de draadjes aan een banaan? Officieel heten ze vaatbundelsystemen. Ze brengen de voedingsstoffen van de plant naar de vrucht. Hoe rijper een banaan hoe meer ze los komen van de schil en dus aan de banaan zitten. Eet hem dus niet te rijp. Dan zitten er minder calorieën in. Morgen vertel ik je hoe dat zit.

Je gewichtsconsulente,
Thérèse

Tip van de week


 
Het is weer herfst!

Herfst

De beste periode om af te vallen.

Lees verder...
spacer

Nieuws & Informatie

Op deze pagina vindt u veel informatie over voeding, gezondheid en gewicht. Ook zult u hier regelmatig voedings-nieuwtjes vinden.


 

Reactie BGN op mysteryshoppers onderzoek Gezondgids.


  Donderdag 8 februari 2018
BGN
hr

PERSBERICHT: Woerden, 8 februari 2018.

In de Gezondgids van de Consumentenbond (uitgave 9 februari) is een onderzoek naar de adviezen van gewichtsconsulenten, waaronder leden van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, gepubliceerd. Het betrof 23 gewichtsconsulenten, waarvan 21 op dat moment lid waren van de BGN. Het onderzoek gebeurde middels zogenoemde mysteryshoppers, personen die zich voordeden als cliënten.

Op basis van hetgeen er beschreven is in het artikel is het voor ons lastig om conclusies te trekken. In het artikel staat onder meer dat een deel van de gewichtsconsulenten niet vroeg naar de medische klachten en dieetgeschiedenis van de cliënt en dat de helft niet vroeg naar het medicijngebruik. Dit is zorgelijk, want dergelijke informatie is nodig voor een gedegen persoonlijk advies. Een BGN-gewichtsconsulent wordt hiertoe opgeleid en wordt geacht volgens het Beroepscompetentieprofiel te werken.


Begeleiding en coaching
BGN-gewichtsconsulenten begeleiden, informeren en adviseren conform de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. In een traject van meerdere weken kijken zij daarbij naar de persoonlijke situatie van de cliënt en geven een advies op maat, met het uiteindelijke doel dat de cliënt een gezond(er) gewicht bereikt. De mysteryshoppers zijn bij de gewichtsconsulenten geweest voor een eenmalig advies.


Richtlijnen goede voeding
'Een gewichtsconsulent zoekt in samenspraak met de cliënt naar de best mogelijke oplossing,' zegt Marianne Kramer, voorzitter van de BGN. 'We hanteren de Richtlijnen goede voeding en die zijn in alle gevallen leidend. Een product wat niet binnen de Schijf van Vijf past, komt in bepaalde gevallen wél in een persoonlijk voedingsadvies. Wanneer een cliënt toch voor zo'n product kiest, dan legt de gewichtsconsulent de gevolgen uit.


Vakbekwaam
Er zijn 21 mensen benaderd van onze ruim 2000 leden, daarmee is dit onderzoek niet representatief. De BGN heeft professionaliteit hoog in het vaandel staan en werkt er hard aan om de kwaliteit binnen de beroepsgroep te borgen. We betreuren het dat er situaties zijn geweest waarin men zich niet vakkundig heeft gedragen. Wanneer wij vernemen dat een lid zich niet houdt aan de gestelde lidmaatschapseisen, volgen er passende sancties conform een vastgestelde procedure.'


Verwachtingen
Gelukkig is er ook goed nieuws: er werd uitgebreid gesproken over het eetpatroon, 15 van de 23 gewichtsconsulenten vroegen naar de medische en dieetgeschiedenis, er werden knelpunten en oplossingen besproken en crashdiëten werden pertinent afgeraden. Wanneer een cliënt komt voor een eenmalig voedingsadvies, mag zij of hij een advies over de geldende voedingsrichtlijnen verwachten, toegespitst op leeftijd, geslacht en algemene leefgewoonten. Voor het geven van een persoonlijk advies en het implementeren van veranderingen in het voedingspatroon is meer tijd nodig. We zullen de leden adviseren het verschil tussen een eenmalig voedingsadvies en een traject naar een gezond gewicht duidelijker te maken bij de cliënt. Ook blijven we passende maatregelen treffen, wanneer men niet handelt conform de richtlijnen.

Bron: Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, Website BGN

 

♦ Naar boven ♦

 

Bladgroenten en hun regeltjes.

Andijvie
hr

Bladgroenten en hun regeltjes.

We mogen ze vergeten!

Als we het hebben over groene bladgroenten dan zitten er een aantal regeltjes al jaren in ons hoofd gestampt.
Namelijk nitraatrijke groenten zoals andijvie, spinazie, sla en rode biet mochten we niet combineren met vis.
Ook mochten we ze niet te vaak eten en twee keer opwarmen van deze groenten was uit den boze.


Het valt u misschien op dat ik in de verleden tijd spreek. U mag deze regeltjes namelijk vergeten.


Voorheen adviseerde het voedingscentrum deze regels omdat nitraat in het lichaam omgezet zou worden in kankerverwekkende stoffen.

Het voedingscentrum is gestopt met deze jaren lange aanbevelingen.
De redenen hiervoor zijn nieuwe onderzoeken die laten zien dat de gezondheidsproblemen te verwaarlozen zijn.
Verder is het voedingscentrum al blij als mensen veel groenten eten.
Bij veel mensen is dat namelijk nog steeds niet genoeg.
Ze willen dan ook niet teveel zeuren met allerlei regeltjes.


Sporters
Het voedingscentrum blijft het dagelijks gebruik van nitraatrijke (sport) supplementen afraden.
Denk hierbij aan bietensap en bietensapconcentraat.
De dosis nitraat in deze producten is te hoog voor dagelijks gebruik.

Bron: Voedingscentrum, Telegraaf

 

♦ Naar boven ♦

 

Misvattingen over afvallen.

Schijf van vijf
hr

Het volgende bericht stond onlangs in de Metro krant.

Misvattingen over afvallen hr

 

Mijn aanvulling op het bericht:

Van water zal je inderdaad niet afvallen maar het kan wel voor een voller gevoel zorgen waardoor u minder eet. Uw lichaam heeft wel minimaal 2½ liter vocht per dag nodig.

Het klopt dat vruchtensappen boordevol met suiker zitten en dus ook calorieën. Drink het dus met mate en kijk altijd op de verpakking in de winkel bij alle soorten dranken. Veel drankjes lijken zo onschuldig maar zijn dat zeker niet.

Het is inderdaad waar dat het gaat om het aantal calorieën dat u totaal per dag binnenkrijgt en niet om het tijdstip dat u eet. Helaas is het wel zo dat als u nog laat op de avond eet dit meestal vetter en ongezonder is om dat u trek heeft en geen zin meer om te koken. Of dat het extra is, na de maaltijd. Zo krijgt u dus toch meer calorieën binnen.

Zoals ik al meer in een tip heb vermeld zijn brood en aardappelen goed zelfs als u aan de lijn bent. Ze verzadigen snel en langdurig wat juist meehelpt aan een gezond gewicht. De jus en sauzen die er overgaan, maken het vet en ongezond.

 

Door de wirwar aan informatie die in bladen en op internet te vinden is, wordt het steeds lastiger te bepalen wat waar is en wat niet. Gebruik hierbij uw gezonde verstand en maak niet de fout alleen te geloven wat u wilt geloven. Dat gebeurt namelijk heel vaak. Tips die men lastig of niet lekker vindt doet men vaak af als onzin. Terwijl dingen die men leuk of lekker vindt direct worden geloofd zonder zich er verder in te verdiepen. Veel sites en bladen adviseren producten omdat ze er voor betaald krijgen. Uiteraard zijn dit geen betrouwbare bronnen.

De voedingsraad geeft in opdracht van de overheid advies over gezonde voeding. Ze berekenen bijvoorbeeld hoeveel we van alle voedingsstoffen nodig hebben. Het voedingscentrum rekent dit om naar voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld hoeveel groenten of brood of vocht we nodig hebben. Gewichtsconsulenten die zoals ik aangesloten zijn bij de BGN werken volgens de adviezen van het voedingscentrum. U kunt ook op de site van het voedingscentrum kijken voor betrouwbare informatie.

 

De belangrijkste zin in dit bericht is
Als je minder eet dan je verbruikt, zal je afvallen!

 

♦ Naar boven ♦

 

100% volkoren.

Broodmandje
hr 100% volkoren

Nederland is weer een nieuw logo rijker.

Namelijk het 100% volkoren logo.

Zo is het voortaan makkelijker om voor het gezondste brood te kiezen, namelijk volkorenbrood. Het is niet altijd even makkelijk om volkorenbrood te herkennen tussen alle soorten bij de bakker of in de supermarkt. Vandaar het logo.

Vaak wordt gedacht dat brood gezonder is als het heel donker is. Hoe donkerder hoe gezonder dus. Maar dat is niet waar. De kleur zegt niets over de voedingswaarde. Hoe meer volkorenmeel hoe gezonder het brood. Maar dat kan ook lichter van kleur zijn dan meergranen- of ander bruinbrood. Om dit verhaal iets duidelijker te maken volgt hier een korte uitleg over het verschil tussen de broodsoorten.

Volkorenbrood wordt helemaal gemaakt van de hele graankorrel. Van 100% volkorenmeel dus. Alle waardevolle voedingsstoffen uit de kiem en zemel zitten er dus nog in. Dit maakt volkorenbrood het gezondste brood.

Meergranenbrood bevat meerdere graansoorten zoals maïs, rogge en/of gerst. De voedingswaarde van meergranenbrood kan nogal wisselen. Het kan namelijk gemaakt worden van 100% volkorenmeel maar ook van bloem. In dat geval heeft het de voedingswaarde van witbrood.

Bruinbrood en tarwebrood worden gemaakt van een combinatie tussen bloem en volkorenmeel. Het bevat dus meer voedingsstoffen dan witbrood maar minder dan volkorenbrood.

Witbrood wordt gemaakt met bloem. Bloem is meel waarvan de kiem en zemel verwijderd is. In deze kiem en zemel zitten de meeste goede voedingsstoffen van de graankorrel. 100% volkoren Door deze te verwijderen verminderd de voedingswaarde dus aanzienlijk. Ook de verzadiging van witbrood is hierdoor veel minder dan bij volkoren- of bruinbrood.

Voor de lijn is het daarom belangrijk om voor 100% volkorenbrood te kiezen. Het geeft sneller een langdurig vol gevoel. U grijpt dus minder snel naar een tussendoortje. En u heeft per broodmaaltijd minder sneetjes nodig waardoor u dus ook minder beleg binnenkrijgt. Ook de darmwerking is beter met volkorenbrood. En de bloedsuikerspiegel blijft beter in balans.

 

♦ Naar boven ♦

 

Chocolade.

Chocolade
hr De Telegraaf 28 maart 2012

Gelezen in de krant, chocolade maakt slank.

Voor Telegraaflezers met overgewicht begon woensdag de dag goed. Op de voorpagina was namelijk te lezen dat chocolade slank maakt. Vooral vrouwen werden hier waarschijnlijk heel vrolijk van. Afvallen en chocolade kunnen inderdaad heel goed samen gaan. Maar voordat u zich op de chocoladerepen stort is het verstandig om het volgende even te lezen.

Chocolade maakt endorfine vrij in het lichaam. Dit is goed tegen stress en dat kan dan ook de reden zijn dat het lijnen makkelijker gaat als u zichzelf zo af en toe beloont met een stukje chocolade. Neem dan wel een klein stukje en kies bij voorkeur voor pure chocolade want dat bevat minder verzadigd vet dan witte- en melkchocolade.

Trek in chocolade kan komen door een tekort van chroom en/of magnesium. Chocolade bevat hier redelijk veel van. Er zijn echter een heleboel gezonde producten die dit ook bevatten en die geen toegevoegde suikers en verzadigde vetten bevatten. U vindt ze bijvoorbeeld in groente en fruit, noten en graanproducten. Bij voldoende magnesium in de voeding kan het dus zijn dat de trek in chocolade minder wordt.

Pas op met chocoladenoten en pindarotsjes. Deze bevatten naast de calorieën van de chocolade ook nog eens heel veel calorieën van de noten. Een handje noten of pinda's zonder chocolade bevat al ruim 100 calorieën!


Heeft u trek gekregen van dit verhaal? Kijk dan eerst nog even naar dit rijtje.
 • Chocolade hazelnootpasta
 • Chocopinda's
 • Melkchocolade hagelslag
 • Beker chocolademelk
 • Chocolade rijstwafel
 • Rijstwafel (zonder chocolade)
 • Chocotoff
 • Mars
 • Mars mini
 • Chocoladereep melk met noten
 • Chocoladereep puur
 • Suikervrije reep puur
 • Suikervrije reep melk
 • 530 kcal
 • 125 kcal
 • 95 kcal
 • 105 kcal
 • 80 kcal
 • 25 kcal
 • 45 kcal
 • 205 kcal
 • 85 kcal
 • 570 kcal
 • 505 kcal
 • 405 kcal
 • 470 kcal
 • per 100 gram
 • per handje
 • per boterham
 • per beker
 • per stuk
 • per stuk
 • per stuk
 • per stuk
 • per stuk
 • per 100 gram
 • per 100 gram
 • per 100 gram
 • per 100 gram
Een normale chocoladereep weegt ongeveer 75 gram.

 

♦ Naar boven ♦

 

Jojoën.

Jojo
hr

Jojoën is bij vrouwen genetisch bepaald..

Afvallen is één ding, maar hoe gaat het daarna?
Hoe vaak komt u het wel niet tegen? Of heeft u het misschien zelf wel ervaren? Na veel moeite bent u aardig wat kilootjes afgevallen met behulp van een dieet. Maar als u vervolgens weer stopt met dat dieet vliegen de kilo's er weer aan. De oplossing lijkt de rest van uw leven door te gaan met het dieet. Maar wie houdt dat vol? Dat is vaak saai, lastig en duur. Het is ook niet altijd gezond omdat er tekorten aan belangrijke voedingsstoffen kunnen ontstaan. Dit is dan ook de reden dat De Blije Weegschaal niet werkt met een dieet maar met het aanleren van een gezonde leef- en voedingswijze.

Uiteraard is een sterke wilskracht en discipline nodig om na het afvallen op gewicht te blijven. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat bij vrouwen een gen mede verantwoordelijk is voor het jojoën na een dieet. Dit hebben de wetenschappers van de Universiteit Maastricht ontdekt. Deze wetenschappers willen een test ontwikkelen die voor het dieet al kan bepalen hoe hoog de kans is op jojoën. Als deze kans hoog is, is het verstandig om te zorgen voor extra, persoonlijke begeleiding.

Bronnen: Nu.nl en De Universiteit Maastricht.

 

♦ Naar boven ♦

 

Amandelen.

Amandelen
hr

Het eten van amandelen verkleint de kans op diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Uit recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat het eten van amandelen de kans op diabetes type 2 verkleint. Twee risicofactoren voor diabetes type 2 zijn een lage insulinegevoeligheid en een hoog LDL-cholesterol. Het onderzoek toonde aan dat de testpersonen met een dieet rijk aan amandelen een toegenomen insulinegevoeligheid en een lager LDL-cholesterol hadden.

Amandelen hebben nog meer goede eigenschappen:
 • Ze bevatten magnesium wat zorgt voor sterke botten.
 • Ze bevatten vitamine E. Dit is een anti-oxidant wat bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten en kanker.
 • Ze bevatten veel onverzadigde vetten. Deze spelen een rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en zorgen voor een gezond cholesterolgehalte in het bloed.

Amandelen bevatten meer onverzadigde (goede) vetten en minder verzadigde (slechte) vetten dan pinda's en cashewnoten.

Amandelen kunt u zo eten als tussendoortje, maar zijn ook erg lekker door een salade of probeer eens geschaafde amandelen over een gerecht zoals kip-curry. Er bestaat ook hartige notenpasta van amandelen voor op brood. Als u zelf weleens brood bakt kunt u daar ook amandelen of amandelschaafsel in verwerken.

Pas wel op de lijn met amandelen. Eén handje van 20 gram bevat maar liefs 115 kilocalorieën en 11 gram vet! Dit vet bestaat dan wel hoofdzakelijk uit de goede vetten maar dat maakt voor uw gewicht geen verschil.

Bronnen: diabetesweb, gezondheidsnet.

 

♦ Naar boven ♦

 

De balansdag.

Weegschaal
hr

Een dagje zondigen? Dan ook een dagje balansen!

In de tip van de week adviseer ik regelmatig een balansdag. Hoewel dit inmiddels een bekend Nederlands woord is geworden wil ik er toch iets verder op ingaan.

De balansdag is geïntroduceerd door het voedingscentrum. Met de balansdag is het mogelijk op uw juiste gewicht te blijven en toch af en toe te zondigen. Zo kunt u bijvoorbeeld toch eens uit eten gaan, of op een feestje iets nemen dat niet zo goed is voor de lijn. Om dit te compenseren neemt u dan de volgende dag een balansdag.

Zo ziet een balansdag eruit:
 • Zorg voor extra beweging. Dat kan zijn wandelen, hardlopen, fietsen of een andere sport of actieve bezigheid.
 • Eet geen snacks, snoep, gebak en andere producten die voornamelijk vet en suiker bevatten.
 • Neem twee ons groenten en twee stuks fruit.
 • Eet volgens de schijf van vijf. Uitleg hierover vindt u op de site van het voedingscentrum en krijgt u als u kiest voor een van de programma's van De Blije Weegschaal.
 • Neem drie gezonde hoofdmaaltijden en drie verantwoorde tussendoortjes.

Op deze manier kunt u zich af en toe eens laten gaan. Uiteraard werkt het niet als u om de dag een dag zondigt en om de dag een balansdag houdt.

 

♦ Naar boven ♦

 

Goede vetten, slechte vetten.

Vetten
hr

Er wordt steeds meer geschreven over goede (onverzadigde) en slechte (verzadigde) vetten. Voor hart en bloedvaten is het belangrijk dat u kiest voor de goede vetten. Veel mensen houden hier rekening mee. Helaas denken ze vaak dat goede vetten dus geen kwaad kunnen en dat deze dus ook niet slecht zijn voor de lijn. Helaas, niets is minder waar. Als het om de lijn gaat zijn beide even slecht. Het lichaam kan echter niet zonder de goede vetten dus verban ze niet helemaal uit de voeding! Kies altijd voor magere of halfvolle producten.

Maar wat zijn nu de goede en wat zijn de slechte vetten? Hier volgen wat voorbeelden.

Goede vetten:

 • Avocado
 • Bak- en braadproducten en frituuroliën die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur
 • Lijnzaadolie
 • Maïskiemolie
 • Margarinesoorten met veel linolzuur
 • Noten
 • Olijfolie
 • Pinda's
 • Saffloerolie
 • Vette vis
 • Zonnebloemolie

Slechte vetten:

 • Bak- en braadproducten in vaste vorm
 • Eieren
 • Frituurvet in vaste vorm
 • Kaas
 • Margarine
 • Melk- en melkproducten
 • Roomboter

 

♦ Naar boven ♦

 

Alcohol, wel of niet?

Wijnglas
hr

Het is algemeen bekend dat veel alcohol slecht voor de mens is. Toch wordt er steeds meer gezegd dat een paar glazen per dag goed is. Wat moeten we nou geloven?

Bij alcohol gebruik van meer dan drie glazen per dag is er een verhoogde kans op o.a.
 • Hart- en vaatziekten
 • Kanker in diverse vormen
 • Hoge bloeddruk
 • Hersenbeschadigingen
 • Aangetaste lever
Maar bij matig alcohol gebruik (voor mannen 2 glazen per dag, voor vrouwen 1 glas per dag) vermindert de kans op
 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes type II

Vaak wordt beweerd dat rode wijn vooral deze gunstige werking heeft. Het is echter de alcohol zelf die deze werking heeft. Dus ook de alcohol in andere dranken.Alcohol en de lijn.

Na dit bericht denkt u misschien dat u dus ongestraft uw wijntje of biertje kunt blijven drinken. Maar let hierbij wel op het volgende. Een glas alcohol levert energie (=calorieën) zowel uit de alcohol als uit de suikers. Hierbij komt ook nog eens dat alcohol de eetlust opwekt die meestal gestild wordt met vette en zoute snacks. Het lichaam wil de alcohol zo snel mogelijk verbranden omdat het de alcohol ziet als een giftige stof. Hierdoor wordt vet op dat moment niet verbrand en wordt dus opgeslagen in het lichaam. Wel bekent als de bierbuik.

Hier even een paar voorbeelden van veel gedronken soorten alcohol per glas.
 • Bier
 • Witte wijn
 • Rode wijn
 • Rosé
 • Likeur
 •   55 kcal
 • 100 kcal
 • 120 kcal
 • 120 kcal
 •   85 kcal
Reken deze caloriën wel mee in uw dagmenu.

 

♦ Naar boven ♦


Nieuws en info


Reactie BGN op mysteryshoppers onderzoek Gezondgids.

BGN

PERSBERICHT: Woerden, 8 februari 2018.

Lees verder...

Aanmelden


Wilt u wekelijks de Tip van de week in uw mailbox ontvangen en op de hoogte blijven van acties en nieuwtjes over afvallen?

Vul dan uw naam en e-mail adres in.

Uw naamUw e-mail adres


Herhaal uw adres
lijf lijf Als gediplomeerde gewichtsconsulent in Purmerend help ik u bij

afvallen

, ondergewicht, overgewicht,

gewichtsbeheersing

, gezonde en verantwoorde voeding zonder streng te lijnen of een streng dieet te volgen. Verder geef ik u vele afslank tips
lijf en tips voor als u wilt aankomen.