Menu overgewicht | afvallen
ondergewicht | aankomen
Klik hier voor onze maatregelen in verband met Covid-19.

Tip van de week

Dagelijks berichtje van de gewichtsconsulent.

1858e berichtje
1 oktober 2020

Vadaag is de aftrap van stoptober. En hoewel het niet over afvallen of voeding gaat vond ik het zeker waard om te vermelden want het heeft alles te maken met een gezonde leefstijl. Ga ook de uitdaging aan van 28 dagen niet roken in oktober. Je staat er niet alleen voor want bekende en onbekende Nederlanders doen met je mee.

Je gewichtsconsulente,
Thérèse

Tip van de week


 


Vitaal Vooruit 1,2,3Lees verder...

Tip van de week van uw gewichtsconsulent

Woensdag 30 september 2020

Vitaal Vooruit 1,2,3

Vitaal Vooruit 1,2,3

De nieuwe campagne van de BGN is van start gegaan.

De campagne legt de nadruk op 3 praktische eet-uitdagingen voor elke dag, die dus samen de 1,2,3 uit de campagnetitel vormen:

 • 1 handje noten
 • 2 stuks fruit
 • 3 ons groente
We dagen jou én alle Nederlanders uit om in de komende weken, in ieder geval tot het einde van onze campagne op 15 november, mee te doen met deze driedelige dagelijkse uitdaging. Het mooiste is als je elke dag figuurlijk deze drie vinkjes kan zetten, maar we begrijpen het ook dat dat niet altijd lukt.

Juist door er elke dag weer voor te gaan, maak je uiteindelijk een groot verschil: blijvend veranderende eetgewoonten die je gezondheid verbeteren op de lange termijn. Deze campagne maakt je bewust van wat je elke dag eet, maar ook hoe je kunt variëren binnen bepaalde voedingsgroepen en hoe leuk dat is. En als je er de weegschaal positief mee beënvloed, is dat natuurlijk mooi meegenomen!


Spelregels
Oké, de uitdaging is dus om elke dag dat handje noten, de 2 stuks fruit en de 300 gram groente te eten. Maar wat valt daar dan allemaal onder?


3 ons Groente
Je kunt alle soorten groenten in elke (bereidings)vorm eten. Toch hebben wij de voorkeur voor:

 • Verse groente, voorgesneden groente
 • Diepvriesgroente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
 • Groente in blik of glas zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
 • Gepureerde groente zonder suiker en/of zout eraan toegevoegd
Groentesappen, groentesmoothies en groente à la crème kun je beter links laten liggen. Zo wordt de uitdaging nog wat… uitdagender! De 3 ons is de bereide hoeveelheid. Dus niet het gewicht dat je afweegt in de supermarkt. Bij het snijden van bijvoorbeeld een broccoli verlies je wat grammen. En groente zoals andijvie slinkt tijdens het koken.

300 gram groenten, is dat niet erg veel?! Gaat dat wel lukken? Gedurende de campagne laten we zien dat dat inderdaad geen onhaalbare kaart is en geven we je regelmatig tips hoe je deze drie ons kunt eten. De truc zit 'm in het verdelen over de dag: eet groenten als tussendoortje, bij je lunch, bij je avondeten en ja het kan zelfs bij het ontbijt. Neem elke dag een kijkje op onze sociale media voor recepten en tips en tricks!


2 stuks Fruit
Tijdens onze Vitaal Vooruit 1,2,3 campagne dagen we je uit om twee stuks fruit te eten. We bedoelen daarmee twee porties van ongeveer 100 gram per portie. Net als bij groente telt elke vorm van fruit, maar hebben we wel wat aanraders:

 • Vers fruit
 • Voorgesneden fruit zonder suiker eraan toegevoegd
 • Diepvriesfruit zonder suiker eraan toegevoegd
 • Gedroogd fruit zonder suiker eraan toegevoegd
Het is dus de bedoeling dat je in totaal zo'n 200 gram fruit per dag eet.
Laat fruit in blik of vruchtensap zoveel mogelijk staan, een gemakkelijke regel is om fruit te 'kauwen': dan is het het gezondst!


1 handje Noten
Elke dag een handje noten is goed voor je en een simpele manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd het bij maximaal 25 gram per dag, want noten zijn best calorierijk en ook met één handje krijg je de mineralen en goede vetten binnen.

 • Alle soorten noten, pinda's en amandelen zijn oké, mits ze ongezouten zijn
 • Pinda's en noten voorzien van chocolade, een gesuikerde laag of van het type borrelnootje raden we af
 • In plaats van een handje noten kun je ook notenpasta of notenspread eten, op brood bijvoorbeeld maar kies dan wel een notenpasta die uit 100% noten bestaat, die is het gezondst

Vitaal Vooruit 1,2,3


Geneesmiddelen De tip van vorige week.
Elk pondje gaat door het mondje? Helaas zijn er nog meer oorzaken van overgewicht.

Tip van vorige week

Woensdag 23 september 2020

Geneesmiddelen

Elk pondje gaat door het mondje?

Helaas zijn er nog meer oorzaken van overgewicht.

In de meeste gevallen is overgewicht toch echt het gevolg van verkeerde eet- en leefgewoonten. Toch zijn er een aantal andere veroorzakers van overgewicht die niet altijd eenvoudig zijn te voorkomen. Ik noem er hier een aantal.

Medicijnen. Er zijn diverse medicijnen die overgewicht kunnen veroorzaken. Dit zijn medicijnen voor
 • Psychose
 • Depressie
 • Manisch depressieve stoornis
 • Diabetes
 • Chronische ontstekingen
 • Ook de anticonceptiepil kan overgewicht veroorzaken.

Oorzaken van overgewicht door medicijnen kunnen zijn
 • Dorst. Als u vaak dorst heeft door medicijnen kunt u het beste kiezen voor water of thee, dit om overgewicht te voorkomen.
 • Een tragere stofwisseling.
 • Het vasthouden van vocht.
 • Toename van de eetlust. In dit geval kunt u het beste meerdere kleinere maaltijden per dag nemen die bestaan uit gezonde producten met weinig calorieën. Gebruikt u ook veel volkoren producten voor de verzadiging.

Neemt u contact op met de huisarts bij ernstige gewichtstoename en gaat u nooit zelf minderen of stoppen met de medicijnen.
Bron: Apotheek.nl

Stoppen met roken. Tijdens het roken was uw stofwisseling versneld. Nu u gestopt bent is hij weer normaal en dus trager dan voorheen. Hierdoor kunt u aankomen. Ook gaat men vaak meer snoepen. Kiest u ook hier voor meerdere kleinere maaltijden per dag en veel volkoren producten voor een constante bloedsuikerspiegel. En ga wat meer bewegen om niet teveel aan te komen.

Ongezonde leefwijze. Niet alleen ongezonde voeding zorgt voor overgewicht, ook een ongezonde leefwijze als onvoldoende slaap, teveel stress en te weinig beweging kunnen overgewicht veroorzaken. Daarbij komt ook dat het bijna een onmogelijke taak is om af te vallen of om het lijnen vol te houden als u te weinig slaapt en/of veel stress heeft. Lijnen is dus niet alleen anders gaan eten maar in de meeste gevallen anders gaan leven. Zorg dus voor minimaal acht uur slaap per nacht, veel beweging liefst in de buitenlucht en voldoende ontspanning. Dit kan van alles zijn als lezen, de sauna, winkelen, uitgaan, wandelen enzovoort. Veel sporten en activiteiten zijn ook zeer ontspannend en u slaat dan twee vliegen in één klap.

Ziekte of handicaps. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om te sporten en te bewegen. Daarom is overgewicht een groot probleem voor mensen met een medische aandoening. Zoekt u in dat geval professionele hulp als een fysiotherapeut.

De overgang. Tijdens de overgang kunnen vrouwen aankomen doordat er steeds minder oestrogeen wordt aangemaakt. Oestrogeen speelt namelijk een belangrijke rol in de stofwisseling. Afvallen wordt dan ook steeds lastiger. Gezonde voeding en veel bewegen is dan ook zeer belangrijk en kan zelfs ook helpen om de klachten rond de overgang te beperken. U zult het een stuk makkelijker hebben als uw gewicht voor die tijd al goed is. De meeste vrouwen raken in de overgang tussen de 45 en 55 jaar.Walnoten De tip van twee weken geleden.
Noten vitaminebommetjes... of caloriebommetjes?

Tip van twee weken geleden

Woensdag 16 september 2020

Walnoten

Noten vitaminebommetjes...

of caloriebommetjes?

De noot. Veel mensen hebben er een haatliefde verhouding mee. Noten zijn namelijk erg lekker maar ook zeer calorierijk. En daarom nemen mensen die op hun gewicht letten ze liever niet. Dat is toch jammer want ze zijn erg gezond. Noten zitten boordevol vitaminen, mineralen (vooral calcium en ijzer) en eiwitten.

Noten bestaan voor de helft uit vet. Maar dat vet bestaat dan wel voor het grootste deel uit de goede vetten. Hier door helpen ze mee aan een laag cholesterolgehalte en beschermen ze tegen hart- en vaatziekten. Ook zorgen ze voor mooi en gezond haar, huid en nagels.

Wat ook een groot voordeel is van noten is dat ze een langdurige verzadiging geven. Als u trek heeft tussendoor kunt u beter kiezen voor een handje noten dan voor bijvoorbeeld chips of een andere snack. Het geeft sneller en langer een vol gevoel en u krijgt ook nog goede voedingsstoffen binnen.

Noten zijn een volwaardige vervanger voor vlees. Prima dus voor vegetariërs. Maar ook als u geen vegetariër bent kunt u eens variëren met noten in de hoofdmaaltijd. Bijvoorbeeld een salade met rauwe lof, stukjes zure appel en gemengde noten. Als u daar geen vlees bij doet krijgt u wel de nodige voedingsstoffen binnen maar heel wat minder calorieën.

Pinda's (ook wel aardnoten of apennootjes genoemd) zijn eigenlijk geen noten maar peulvruchten (erwten, bonen, linzen enzovoort). Ze worden wel gebruikt als noten en er vaak mee vermengd. Meng door de noten ook eens pitten en zaden. Die zijn ook erg gezond. Bijvoorbeeld maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten enzovoort.

Eet de noten zo vers mogelijk en zonder zout.

Noten onderling verschillen niet heel veel in vet en calorieën. Ze zijn allemaal gezond. Maar omdat ze allemaal net weer andere goede voedingsstoffen bevatten is het verstandig om er veel mee te variëren. Voor de genen die zich toch zorgen maken om de calorieën en dit goed in de gaten willen houden volgt hier een calorieënlijstje per 100 gram. Het gaat hier om ongezouten noten en zonder toevoegingen.
 • 659 kcal
  55,8 gr.vet
  3,7 verzadigd
 • Cashewnoten


 • 615 kcal
  48,9 gr.vet
  8,8 verzadigd
 • Hazelnoten


 • 717 kcal
  69,0 gr.vet
  4,9 verzadigd
 • Macadamianoten


 • 733 kcal
  74,5 gr.vet
  14,5 verzadigd
 • Paranoten


 • 679 kcal
  67,0 gr.vet
  15,0 verzadigd
 • Pecannoten


 • 700 kcal
  70,1 gr.vet
  6,0 verzadigd
 • Pinda's


 • 565 kcal
  49,0 gr.vet
  6,3 verzadigd
 • Pistachenoten


 • 592 kcal
  48,3 gr.vet
  5,6 verzadigd
 • Walnoten


 • 708 kcal
  68,1 gr.vet
  6,1 verzadigd

Het antwoord op de vraag of noten vitamine- of caloriebommetjes zijn is dus: beide. Schrap ze dus zeker niet uit uw menu maar eet er ook niet te veel van.

U kunt ze eten als tussendoortje, door salades, als pasta op brood (liefst suikervrije pindakaas of notenpasta) of als vleesvervanger. Zowel in zoete als in hartige gerechten zijn noten oneindig te variëren.

Noten zijn ook een heel voedzaam tussendoortje tijdens het leren of vlak voor een examen.


Volgende week is er weer een nieuwe tip van de week.

Schijf van vijf | Voedingscentrum.nl

Nieuws en info


Reactie BGN op mysteryshoppers onderzoek Gezondgids.

BGN

PERSBERICHT: Woerden, 8 februari 2018.

Lees verder...

Aanmelden


Wilt u wekelijks de Tip van de week in uw mailbox ontvangen en op de hoogte blijven van acties en nieuwtjes over afvallen?

Vul dan uw naam en e-mail adres in.

Uw naamUw e-mail adres


Herhaal uw adres
lijf lijf Als gediplomeerde gewichtsconsulent in Purmerend help ik u bij

afvallen

, ondergewicht, overgewicht,

gewichtsbeheersing

, gezonde en verantwoorde voeding zonder streng te lijnen of een streng dieet te volgen. Verder geef ik u vele afslank tips
lijf en tips voor als u wilt aankomen.