Menu overgewicht | afvallen
ondergewicht | aankomen
Klik hier voor onze maatregelen in verband met Covid-19.

Tip van de week

Dagelijks berichtje van de gewichtsconsulent.

2029e berichtje
12 april 2021

Libelle besteedde deze week op hun site aandacht aan 4 superfoods. Namelijk zuurkool, roggebrood, sardines en tomatenpuree. Superfoods zijn namelijk niets anders dan voedingsmiddelen die zo’n hoog gehalte aan voedingsstoffen of antioxidanten hebben, dat ze allerlei positieve effecten op je gezondheid hebben. Dat hoeft niets ingewikkelds of duur te zijn.

Je gewichtsconsulente,
Thérèse

Tip van de week


 
Iedere dag voldoende groente.

Groentenblik

Maar moeten dat verse groenten zijn?

Lees verder...

Tip van de week van uw gewichtsconsulent

Woensdag 7 april 2021

Groentenblik

Iedere dag voldoende groente.

Maar moeten dat verse groenten zijn?

Dagelijks hebben we voldoende groenten nodig, dat is algemeen bekend. In de nieuwe richtlijnen is het advies zelfs verhoogd van 200 naar 250 gram per dag. Maar met het ruime aanbod in de supermarkt is het wel eens moeilijk om een keuze te maken. Het aanbod bestaat onder andere uit vers, vers gesneden, pot, blik en diepvries. Groenten in pot, blik of diepvries is bewerkt. Dat hierdoor de smaak, geur en mooie kleur afnemen kunnen we zelf ervaren maar hoe zit dat met de vitaminen en mineralen?


Vers gesneden
U kunt verse groenten kopen en zelf snijden en schoonmaken. Maar er is ook een ruime keuze in verse groenten die al voor u gesneden zijn. Bij schillen en snijden gaat vitamine C verloren. Hoe sneller na bereiden u de groenten eet hoe meer vitaminen er behouden blijven. Daardoor bevatten kant-en-klaar gesneden groenten dus minder vitaminen dan groenten die u zelf snijdt en gelijk kookt. Als de groenten na het snijden luchtdicht verpakt worden zoals in de supermarkt blijven de vitamines wel beter behouden dan de gesneden groenten die los liggen bij de groenteman.


Zuurkool
Met zuurkool werkt het andersom. Bij zuurkool uit het vat loopt het vitaminegehalte snel terug. Verpakte zuurkool is dus gezonder.


Diepvries
Vaak wordt gedacht dat groenten uit de diepvries minder vitaminen bevatten dan vers. Maar door moderne technieken is dat niet nodig. Bij verse groenten kan het nog drie tot zeven dagen duren tot ze in de winkel liggen en dan misschien ook nog een paar dagen tot u ze gebruikt. Het vitamine gehalte loopt zo aardig terug. De diepvriesgroenten worden binnen een dag na de oogst verwerkt. Ze bevatten daardoor minstens zoveel vitaminen. De smaak wordt wel minder. Pas wel op met diepvriesgroenten die ook nog calorierijke toevoegingen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan sausjes als a la crème en kaasgratins. Deze zijn heel slecht voor de lijn. Ook kant-en-klaar maaltijden bevatten meestal veel onnodige, calorierijke toevoegingen en veel zout.


Bik of pot
Blik- en potgroenten geldt hetzelfde verhaal als voor diepvries. Ook dit wordt op de dag van de oogst verwerkt en bevat daardoor nog voldoende vitaminen. Maar deze groenten hebben ook nog een nadeel. Om deze groenten langer houdbaar te maken bevat het veel zout. Dit is nadelig voor de bloeddruk. Ook wordt de smaak hierdoor aangetast. Conserveermiddelen en kleurstoffen worden bijna niet meer gebruikt. Maar bij allergieën is het verstandig altijd op de verpakking te kijken.


Sap
Sap van groenten is geen volwaardige vervanger van groenten. Het bevat wel dezelfde vitaminen en mineralen maar in mindere mate. U mag groentesap meetellen voor maximaal de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Er gaat qua smaak natuurlijk niets boven verse groenten. Maar door ons drukke leven wordt er helaas steeds minder van gegeten. Gelukkig zijn er dan andere alternatieven. Want blik, pot, sap en gesneden groenten zijn natuurlijk beter dan helemaal geen groenten.


Ook fruit kunt u vers kopen of in blik, pot of kant-en-klaar sap. Een volgende keer ga ik ook die verschillen aan u uitleggen.



Paaschocolade De tip van vorige week.
Het is weer pasen! De tijd van lekker eten.

Tip van vorige week

Woensdag 31 maart 2021

Paaschocolade

Het is weer pasen!

De tijd van lekker eten.

Het is weer Pasen. De tijd van gezellig bij elkaar zijn en een extra lang vrij weekend. Maar het is ook de tijd van chocolade eitjes, paasontbijtjes en gourmetten. Ondanks dat u nu geen visite kunt ontvangen, kunt u er wel met uw gezin van genieten. De paasdagen gaan steeds meer lijken op de kerstdagen. Het lijkt wel of het geen gezellige paasdagen kunnen worden zonder eten, eten en nog eens eten. Het aanbod in de supermarkten, banketbakkers en snoepwinkels doet voor Pasen dan ook niet onder voor de Kerst. En dat is best lastig voor degenen die willen afvallen of net een aantal kilo's kwijt zijn.

 

Als u wel lekker wilt genieten van de paasdagen kunt u er het beste van te voren al wat afspraken over maken met uzelf. Hier volgen een paar ideetjes.
  • Kies voor een uitgebreid paasontbijt of lekkere tussendoortjes of een paasdiner. En niet alle drie.
  • Vier eerste paasdag en houd op tweede paasdag een balansdag. Dan is er niets aan de hand.
  • Heeft u nog paaslekkernijen over? Geef ze aan iemand die zelf geen boodschappen kan doen, bijvoorbeeld uw oude buurvrouw. Dan komt u zelf niet in de verleiding.
  • Neem een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt en houd u daaraan. De supermarkten zijn nu zo afgeladen met allerlei lekkers dat het bijna niet mogelijk is de verleiding te weerstaan. Zeker niet als u in de supermarkt nog moet bedenken wat u gaat kopen.
  • Kies bij het ontbijt of de lunch voor bruine broodjes in plaats van witte. Dan heeft u later op de dag minder trek in tussendoortjes. Wilt u krentenbrood? Kies dan voor degene zonder spijs. Laat de croissantjes en koffiebroodjes liggen. Deze bevatten zeer veel calorieën.
  • Als u ook 's avonds iets bijzonders wilt doen met het eten kiest u dan voor gourmetten. Dit kunt u namelijk heel gezond maken. Kies voor veel groenten. En verder vis, kip en weinig vlees. Het vlees dat u kiest is bij voorkeur mager zoals biefstuk en varkenshaas. Laat het stokbrood met kruidenboter achterwege of neem er hooguit twee. Kies verder voor rode sauzen in plaats van witte. Als dessert een fruitsalade of een kop koffie.
  • Gebruik de vrije dagen om te wandelen, fietsen, tuinieren of te klussen in of om het huis. Zo verbrandt u die extra paascalorieën snel weer.

 

Tot slot nog even een calorieënlijstje met paasheerlijkheden.
  • Paaseitje melk
  • Paaseitje puur
  • Paaseitje wit
  • Likeureitje
  • Praline-eitje
  • Paasfiguur
  • 150 gram
  • Groot paasei
  • 50 gram
  • diverse soorten
  • zonder vulling
  • Palmpaasbroodje
  • Snee paasstol
  • 40 kcal (stuk)
  • 35 kcal (stuk)
  • 40 kcal (stuk)
  • 38 kcal (stuk)
  • 52 kcal (stuk)
  • 800 kcal (stuk)
  •  
  • 270 kcal (stuk)
  •  
  •  
  •  
  • 150 kcal (stuk)
  • 170 kcal (snee)

Vorige week ging de tip over eieren. Uiteraard mogen ook die niet ontbreken tijdens Pasen. Als u wilt weten hoeveel calorieën er in de diverse eigerechten zitten leest u de tip van vorige week er nog eens op na. U vindt hem hieronder.


Helegezelligepaasdagen


Paaseieren De tip van twee weken geleden.
Pasen en eieren. die horen bij elkaar.

Tip van twee weken geleden

Woensdag 24 maart 2021

Paaseieren

Pasen en eieren.

die horen bij elkaar.

Het is alweer bijna Pasen. Een goed moment om eens stil te staan bij eieren. Over eieren is veel te lezen. Zowel positief als negatief. Daarom gaan we er vandaag eens verder op in.

De negatieve verhalen over eieren worden vooral veroorzaakt door het cholesterol dat in eieren zit. Dit veroorzaakt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is dagelijks gebruik van eieren niet verstandig, het advies is drie per week.

Eieren bevatten ook veel gezonde voedingsstoffen. Dit zijn onder andere eiwitten en de vitamines A, B11, B12, D en E en verder de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Door het hoge eiwitgehalte zijn ze een goed alternatief voor vlees, vis en kip. Bijvoorbeeld voor vegetariërs, maar dan niet meer dan drie keer per week. Op de andere dagen kan dan gekozen worden voor vleesvervangers zoals Valess en zuivelproducten. Ook flexitariërs (mensen die één of meerdere dagen per week geen vlees eten) kunnen prima het vlees vervangen door eieren.

Eieren passen goed in een gezonde en gevarieerde voeding. En dus kunnen ze ook worden gegeten tijdens het lijnen. Het voordeel van eieren tijdens het afvallen is dat ze een langdurig verzadigd gevoel geven. Maak bijvoorbeeld een omelet met veel groenten, zonder ham en kaas.



Er zijn kippen die speciaal voer krijgen en daardoor eieren met een iets andere samenstelling leggen. Die eieren zijn niet gezonder dan gewone eieren. De hoeveelheden extra voedingsstoffen die deze eieren bevatten zijn niet merkbaar voor de gezondheid.
  • Maïsei (voer met maïs)
  • Volarenei (voer met volkoren granen)
  • Zonnebloemei (voer met zonnebloempitten)
  • Viergranenei (voer met 4 granen)
  • Columbus-ei/Omega-3 ei (voer met oliën, rijk aan omega-3)
Bron: voedingscentrum.

 

Tot slot speciaal voor Pasen nog een rijtje met calorieën.
  • Gebakken ei 110 kcal.
  • Gekookt of ongekookt ei 75 kcal.
  • Gevuld ei met zure room en ketchup in plaats van mayonaise 95 kcal.
  • Gevuld ei traditioneel 210 kcal.
  • Omelet van twee eieren 220 kcal.
  • Roerei van twee eieren 200 kcal.
  • Uitsmijter ham/kaas van twee eieren 580 kcal.

Volgende week vertel ik u wat er in alle andere paaslekkernijen zit.


Volgende week is er weer een nieuwe tip van de week.

Schijf van vijf | Voedingscentrum.nl

Nieuws en info


Reactie BGN op mysteryshoppers onderzoek Gezondgids.

BGN

PERSBERICHT: Woerden, 8 februari 2018.

Lees verder...

Aanmelden


Wilt u wekelijks de Tip van de week in uw mailbox ontvangen en op de hoogte blijven van acties en nieuwtjes over afvallen?

Vul dan uw naam en e-mail adres in.

Uw naam



Uw e-mail adres


Herhaal uw adres




lijf lijf Als gediplomeerde gewichtsconsulent in Purmerend help ik u bij

afvallen

, ondergewicht, overgewicht,

gewichtsbeheersing

, gezonde en verantwoorde voeding zonder streng te lijnen of een streng dieet te volgen. Verder geef ik u vele afslank tips
lijf en tips voor als u wilt aankomen.