Menu overgewicht | afvallen
ondergewicht | aankomen


Tip van de week

Dagelijks berichtje van de gewichtsconsulent.

2615e berichtje
8 juni 2023

Bij 15 procent van de patiënten die in een ziekenhuis opgenomen worden in Nederland komt ondervoeding voor. Het gaat om tienduizenden gevallen per jaar. Dit zijn vaak ouderen met ondergewicht. Maar ook volwassenen met overgewicht kunnen ondervoed zijn doordat ze een ongezond of eenzijdig voedingspatroon hebben. Ze komen dan essentiële voedingsstoffen tekort.

Je gewichtsconsulente,
Thérèse

Tip van de week


 
Snoep verstandig.

Tomaten

Eet een...

Tomaat!

Lees verder...

Tip van de week van uw gewichtsconsulent

Woensdag 7 juni 2023

Tomaten

Snoep verstandig.

Eet een...

Tomaat!

Tomaten zijn een gezond en lekker tussendoortje. Ook als u aan het afvallen bent. Ze bevatten maar 18 calorieën per 100 gram en geen vet. Dat is ongeveer 8 calorieën per tomaat, heel weinig dus.

Tomaten zijn een bron van vitamine A, B, C en E. Verder bevatten ze niacine, thiamine, kalium, magnesium, fosfor en koper. Hierdoor zorgen ze onder andere voor een betere weerstand, een stabiele bloeddruk, gezonde ogen en een laag risico op galstenen. De vitamine C werkt samen met lycopeen en caroteen als bescherming tegen kanker en huidveroudering en een sterk immuunsysteem.
In bereide tomaten als puree en sap zit nog meer lycopeen dan in rauwe tomaten. Alleen de rode tomaten bevatten Lycopeen. Het geldt dus niet voor de oranje, gele en groene die steeds vaker in de winkels te vinden zijn. Maar deze tomaten bevatten net als de rode wel veel vitaminen.

Gebruik tomaten niet alleen bij de warme maaltijd maar ook als tussendoortje en bij de lunch. Bijvoorbeeld plakjes tomaat op een boterham met kaas.

Trek in een hartig tussendoortje?
Neem eens een glas tomatensap en roer er een beetje gemalen peper door.
Dit bevat maar 16 kcal per 100 ml.

Tomaten gaan ook heel goed samen met komkommer en paprika. Ook dat zijn caloriearme vitaminebommetjes.
Groene paprika bevat 15 kcal per 100 gram en geen vet.
Rode, oranje en gele paprika's bevatten 30 kcal per 100 gram en geen vet.
Komkommer bevat slechts 8 kcal per 100 gram en geen vet.

Door deze groenten als tussendoortje en bij de lunch te gebruiken is het ook makkelijker om aan uw dagelijkse 200 gram groenten te komen. Het telt namelijk allemaal mee.

Dus heeft u tijdens het lijnen trek? Neem met een gerust hart een lekkere tomaat. Dat is nog goed voor uw hart ook.



Lijf van gezond eten De tip van vorige week.
Vitaminen. Waar zijn ze goed voor?

Tip van vorige week

Donderdag 1 juni 2023

Lijf van gezond eten

Vitaminen.

Waar zijn ze goed voor?

Vorige week hebben we het gehad over vitaminen.
Ik vertelde u waar ze in zitten.
Deze week ga ik u vertellen wat de verschillende vitaminen voor uw lichaam en gezondheid doen.
Ik laat u de belangrijkste functies van de vitaminen zien.
Het is namelijk te veel om alles te noemen, zoveel doen vitaminen voor u.


Vitamine A
Speelt een rol bij de overdracht van lichtprikkels, de instandhouding van huid en slijmvliezen en het bestrijden van infecties.
Verder zorgt het voor groei en opbouw van botten en gebit.


Vitamine B
Er bestaan 9 verschillende soorten vitamine B.
Ze hebben elkaar meestal nodig om hun werk te kunnen doen.
Het wordt te uitgebreid om ze hier allemaal te noemen.
In suppletie is meestal een B-complex te vinden.
Deze wordt dan onder andere geadviseerd bij vermoeidheid en haaruitval.


Vitamine C
Werkt weerstandverhogend.
In hoge doseringen werkt het pijnstillend.
Het heeft een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen, hierdoor kan een betere wondgenezing plaatsvinden.
Bij een ijzertekort is het goed om bij de maaltijd een citrusvrucht te nemen.
Deze bevatten namelijk veel vitamine C en dat zorgt voor een goede opname van ijzer.


Vitamine D
Helpt bij de opname van calcium en fosfor in de darmen.
En voor een juist gehalte aan fosfor en calcium in het bloed.
Vitamine D geeft stevigheid aan het gebit en skelet door calcium- en fosforverbindingen vast te leggen.
Probeer bij vermoeidheid eens wat extra vitamine D.
Vooral in de winter als het lichaam weinig D aanmaakt door gebrek aan voldoende zonlicht.


Vitamine E
Zorgt voor de opname van vitamine A en B-caroteen.
Wordt vaak aan voedingsmiddelen toegevoegd als conserveermiddelen.
Ook speelt het een rol in de rode bloedcellen.


Vitamine K
Stimuleert de bouw van stollingsfactoren, die vervolgens zorgen voor bloedstelping bij wonden.
Ook speelt het een rol bij de aanmaak van botten.


Vitaminen is een zeer uitgebreid onderwerp.
Ik heb geprobeerd om het iets duidelijker te maken.
Heeft u als klant van De Blije Weegschaal nog vragen die hier niet behandeld zijn, dan kunt u ze altijd stellen tijdens uw volgende consult of per mail.



Spiraal van gezond eten De tip van twee weken geleden.
Vitaminen. We weten allemaal dat we er niet buiten kunnen.
Maar waar zitten ze nou in.

Tip van twee weken geleden

Donderdag 25 mei 2023

Spiraal van gezond eten

Vitaminen.

We weten allemaal dat we er niet buiten kunnen.
Maar waar zitten ze nou in.

Met een gezonde voeding krijgen we voldoende vitamines binnen om alles in ons lichaam optimaal te laten werken en voldoende weerstand op te bouwen. Eten volgens de schijf van vijf van het voedingscentrum zorgt voor voldoende vitamines en mineralen.

Toch heb ik een lijstje gemaakt met bronnen voor alle vitaminen. Zo krijgt u een idee waarom de diverse voedingsmiddelen zo nodig zijn.

Vitaminen

Bronnen


Vitamine A Boter, margarine en halvarine waar vitamine A aan toe is gevoegd, eieren, volvette kaas, levertraan, organen (lever en niertjes), volle en halfvolle melk.
Vitamine B Volkorengraanproducten (zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst), peulvruchten, aardappelen, eieren, vlees, orgaanvlees, vis, melk- en melkproducten, noten en pinda's, bladgroenten, fruit, kaas.
Vitamine C Citrusfruit (sinaasappel, mandarijn, grapefruit en citroen), overig fruit (zwarte bessen, frambozen, meloenen en kiwi's), aardappelen, sommige groenten (koolsoorten, sla, paprika en tomaten).
Vitamine D Visoliën, lever, margarine, halvarine, bak- en braadproducten, eieren en vette vis.
Vitamine E Granen, pinda's, oliën, melk, eieren, groenten en fruit.
Vitamine K Groene bladgroenten, aardappelen, koolsoorten, plantaardige oliën, lever, melk, vlees, granen, eieren en fruit.


De vitamines B en C zijn in water oplosbaar. Dat wil zeggen dat een teveel niet in het lichaam wordt opgeslagen maar verdwijnt via de urine. Maar ook hier kun je teveel van binnen krijgen. Hoewel dat via voeding niet snel zal gebeuren maar eerder bij supplementen.

De vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbaar. Deze worden dus wel opgeslagen in het lichaam. Daarom is het belangrijk om bij een vermageringsdieet niet al het vet uit de voeding weg te laten. Deze vitamines kunnen dan niet meer opgeslagen worden en er ontstaan tekorten en dus ook kwalen en na langere tijd ziektes. Dit is dus ook het geval bij diverse afslankshakes waarvan wordt gezegd dat ze alle nodige vitamines bevatten. De in vet oplosbare vitamines zitten er wel in maar worden niet opgenomen door het gebrek aan vet.


Volgende week is er weer een nieuwe tip van de week.

Schijf van vijf | Voedingscentrum.nl

Aanmelden


Wilt u wekelijks de Tip van de week in uw mailbox ontvangen en op de hoogte blijven van acties en nieuwtjes over afvallen?

Vul dan uw naam en e-mail adres in.

Uw naam



Uw e-mail adres


Herhaal uw adres




lijf lijf Als gediplomeerde gewichtsconsulent in Purmerend help ik u bij

afvallen

, ondergewicht, overgewicht,

gewichtsbeheersing

, gezonde en verantwoorde voeding zonder streng te lijnen of een streng dieet te volgen. Verder geef ik u vele afslank tips
lijf en tips voor als u wilt aankomen.