2702e berichtje
In september kun je volop genieten van bananen, bramen, druiven, meloen, nectarines, perziken, pruimen en stoofperen.
Je gewichtsconsulente,
Thérèse
Heeft u trek in een tussendoortje, maar wilt u het gezond en verantwoord houden? Neem dan af en toe eens popcorn. Deze snack is namelijk gezond en lekker licht. Maar pas wel op met kant en klare popcorn want deze bevat veel suiker of zout. Popcorn met allerlei toegevoegde smaakjes bevat heel wat meer calorieën dan de naturel variant. Deze is wel wat lastiger te verkrijgen, maar is ook prima zelf te maken. Het enige dat u nodig heeft is een grote pan, een theelepel olie (hoeft niet) en maïskorrels (ook wel pofmaïs genoemd).
Zet de pan op laag vuur en blijf de pan schudden om aanbranden te voorkomen.
Al snel gaan de korrels poffen.
Hoort u twee à drie seconden stilte tussen de ploppen in?
Dan is de popcorn klaar.
Binnen een paar minuten heeft u dus heerlijke popcorn.
Hartige trek?
Strooi er een kleine hoeveelheid zout, peper, paprikapoeder of kerriepoeder over.
Bij zoete trek kunt u er wat kaneel of gemberpoeder over strooien.
Popcorn bevat veel minder calorieën dan chips of zoutjes.
En ook minder vet.
Popcorn bevat per 100 gram 365 kcal en 3,6 gram vet.
Chips bevat gemiddeld per 100 gram 540 kcal en 35 gram vet.
Een behoorlijk verschil dus.
Daar komt bij dat u van popcorn veel sneller vol zit.
Een klein uitdeelzakje chips weegt gemiddeld 25 gram en bevat 135 kcal.
Dat is een flinke hand vol.
Een portie popcorn van 25 gram bevat maar 91 kcal.
Dit is een vierde van een grote zak.
Popcorn bevat niet alleen minder calorieën, het bevat ook nog gezonde voedingsstoffen.
Namelijk vitamine b, ijzer, vezels en anti-oxidanten.
De vezels geven een verzadigd gevoel en zorgen voor een goede darmwerking.
Anti-oxidanten hebben ontstekingremmende werking.
Ook bevat popcorn net als volkoren granen polyfenolen, deze beschermen tegen kanker en hartziekten.
Deze gezonde eigenschappen zitten natuurlijk ook in maïs en andere maïsproducten.
Denk bijvoorbeeld aan maïs door de sla, een maïskolf op de barbecue, tortilla's of polenta.
Polenta is een maïspap dat lijkt op couscous en dus bij de warme maaltijd past.
Zijn uw kinderen geen liefhebbers van groente? Probeer dan eens een maïskolf. De zoete smaak kunnen ze meestal wel waarderen en het afeten van de korrels van de kolf vinden ze leuk. Een maïskolf telt mee voor een halve portie groente. U kunt het bijvoorbeeld combineren met salade of worteltjes. De verse maïskolven kunt u in een pan water 15 tot 20 minuten koken. De voorgegaarde vacuüm verpakte kolven kunt u in heet water in 10 minuten opwarmen. Gezond, lekker en nog snel klaar ook.
Iedereen die wel eens op vakantie is geweest naar een land aan de middellandse zee weet dat je daar heerlijk kunt eten. Maar deze voeding is niet alleen lekker maar ook heel gezond. Uit onderzoeken is gebleken dat het traditionele mediterrane dieet een positieve invloed heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.
Ook verkleint het de kans op zwaarlijvigheid. Dit terwijl het mediterrane dieet niet vetarm is. Door de gevarieerdheid van het dieet en het hoge gehalte aan vezels kan het zwaarlijvigheid voorkomen mits er op de calorieën gelet wordt. De vele groenten en fruitsoorten zorgen voor een langere verzadiging. Door weinig suikers te eten blijft de bloedsuikerspiegel in balans.
In het mediterrane dieet wordt gebruik gemaakt van olijfolie als belangrijkste bron van vetten. Olijfolie is rijk aan anti-oxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Verder bevat het onverzadigde vetzuren. De meeste Nederlanders kiezen voor boter en harde bak- en braadproducten. Door olijfolie te gebruiken verlaagt u de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, kanker en te hoog cholesterol.
Het gaat hier om het traditionele mediterrane dieet. Zoals u misschien wel is opgevallen is dit niet hetzelfde als u in de meeste restaurants ziet in de toeristische plaatsen.
Vorige week hadden we het over de Hollandse nieuwe.
Deze keer gaan we nog even door op vette vis.
Vis verdient wel wat extra aandacht omdat het zo ontzettend gezond is en lekker.
Het voedingscentrum adviseert om wekelijks twee keer vis te eten waarvan minimaal één keer vette vis.
Dit omdat het goed is voor hart en bloedvaten.
Zwangere vrouwen die minimaal 1x per week vette vis eten hebben minder kans op vroeggeboorte.
Ook verkleint vette vis de kans op dementie, depressies en hartstilstand.
Een droge huid heeft ook baat bij visvetzuren.
Kijk hier welke vissoorten vet zijn.
Het maakt niet uit of u deze vissoorten rauw, gegrild, gestoomd, gefrituurd of gebakken eet.
De voorkeur van bereiden gaat naar gestoomd of gegrild omdat dit veel gezonder en magerder is dan frituren of bakken.
Vis met een paneerlaagje zoals lekkerbekjes en vissticks zuigen tijdens het bereiden veel extra vet op en houden dit vast.
Als u wilt afvallen kunt u deze producten dus beter niet gebruiken of bakken in een lepeltje olijfolie.
Tegenwoordig bestaan er ook zalmvissticks. Zo eet u een vette vissoort zonder de hele sterke zalmsmaak.
Ook ideaal voor kinderen.
Juist kinderen hebben visvetzuren hard nodig voor een goede hersenontwikkeling en -werking.
Het helpt ze bij het concentreren tijdens het leren en spelen.